Bulut Servisi Com Logo
Bulut Bilişim dişlileri harekete geçiyor. Bulut Bilişim dişlileri harekete geçiyor.
Amazon, Google ve Microsoft gibi servisler müşterileriyle aynı kaygıları taşıyorlar: dayanıklılık ve güvenlik Yaklaşık 10 yıldır dev perakendecinin bulut bilişim bölümü Amazon Web Servisleri, yeni müşteri... Bulut Bilişim dişlileri harekete geçiyor.

Amazon, Google ve Microsoft gibi servisler müşterileriyle aynı kaygıları taşıyorlar: dayanıklılık ve güvenlik

Yaklaşık 10 yıldır dev perakendecinin bulut bilişim bölümü Amazon Web Servisleri, yeni müşteri adaylarına Bilgi İşlem Merkezlerinizden kurtulun ve uygulamalarınızı çalıştırmak, verinizi depolamak ve yazılımlarınızı geliştirirken bize güvenin diyor.

Lakin Amazon.com’un kendisi henüz tamamen bulut altyapısına geçmiş değil.

Google, Microsoft ve IBM de kendi bulut hizmetlerini pek çok işleri için kullanır durumdalar, fakat belli başlı kritik işleri için özel sunucularını kullanıyorlar.

Herbiri müşterileri ile aynı kaygıyı taşıyorlar; Dayanıklılık, Güvenlik ve Kritik işlemlerin Genel Bulut içinde yapılmasının yaratacağı Risk.

Firma sözcüsü Amazon.com’un çok büyük bir bölümünün Amazon Web Servisleri (AWS) üzerinde çalıştığını ve eninde sonunda tamamının çalışmaya başlayacağını söylüyor.

Gartner Analizcisi Ed Anderson müşterilerine bulut servislerini ve bilgi işlem merkezi sunucularını önerdiği durumda Amazon’un hala özel sunucularını kullanmasını ironi olarak değerlendiriyor.

Bu Bulut dişlileri, IaaS olarak bilinen Altyapı Servisini Bulut Bilişim sektörüne isteğe göre işlem gücü olarak satıyor. Sektör 2013’te 10.5 Milyar Dolar olarak gerçekleşirken 2015’te bu raakam 19.9 Milyar Dolar seviyesine yükseldi. IDC’in öngörüsü 2016 da 26.5 Milyar Dolar mertebelerine yükseleceği yönünde.

Müşterilerine tasarruf etmeleri, daha iyi bir güvenlikle hayatı basitleştirmeleri ve ortalama bir kurumsal bilişim şirketinin teknoloji departmanının yönetebileceğinden daha dayanıklı bir sisteme geçmeleri çağrısında bulunuyorlar.

Şu an için AWS %29’luk pay ile sürüyü yönetiyor ve bu yıl hedefleri 6 Milyar Dolar. Bu aynı zamanda sektöründe 3’te 1’i demek. Fakat liderlik ucuz bir şey değildir. Hergün servislerine 2004’te Amazon’un toplamda sahip olduğu kadar  işlem gücü kapasitesi ekliyorlar. Diğer taraftan da, fiyatlarını Google, IBM, Microsoft ve diğerleri ile olan rekabet’e düşürmek zorunda kalıyorlar.

Amazon 2006 da AWS’i kurduktan 4 yıl sonra kendi işlemlerini taşımaya başladı.

Şimdilerde Time Inc.’nın CTO’su olan Colin Bodell o zamanlar projelerini yürüttüğü sistemin ilk kurulumunu “İçeride, her düzenleme AWS’e göre yapılandırıldı.” diyor.

Geçen 5 yılda, Google kendi uygulamalarından yüzlercesine Google Bulut Platformuna aktardı. Buna Teknoloji Destek Dökümanları ve Yönetim Yazılım Lisansları da dahil. Fakat Google’ın CIO’su Ben Fried şirketin amiral gemisi arama motorunun halen özel sunucularda olduğunu ve aynı şeyin YouTube ve Gmail için de geçerli olduğunu söylüyor.

Ayrıca tüm bu uygulamalar Google Bulut Platformu servislerini destekleyen aynı altyapıyı, ağı, depolama sistemlerini kullanıyor.

Microsoft genel servislerini Azure bulutuna taşımaya yeni başladı. Azure’un Kurumsal Başkan Yardımcısı Jason Zander, Skype, Office365 ve OneDrive’ın bir bölümü ile Titanfall gibi oyunların ağ versiyonlarını sistem üzerinde çalıştırdıklarını söylüyor. Azure üzerinde çalışan Microsoft ürünlerin sayının artmasını beklediğini ekliyor. Ayrıca, Microsoft Azure’u Bilişim Teknolojileri desteği ve ürün geliştirmede kullanıyor.

Amazon ve Google bulut bilişimi kaynak paylaşımı olarak değerlendirirken, Microsoft ve IBM özel bulutlarda kendi bilgi işlem merkezleri olarak müşterilerine hizmet veriyor. IBM genel SoftLayer bulutunda Bluemix, Watson Analytics ve IBM Verse email gibi servislerini çalıştırıyor. Firmanın üst düzet teknoloji sorumlusu John Kelly’e göre, bazı işlemler daima özel kalmak zorunda ve IBM için son durum Hibrit olacaktır diyor.