Bulut Servisi Com Logo
Dağıtım Modellerinden Hangisi Daha Uygun? Dağıtım Modellerinden Hangisi Daha Uygun?
Söz konusu olan şirketlerin BT çözümleri olduğunda, bulut bilişim birçok şirket için tartışmasız en iyi çözümdür. Son dönemde, bulut teknolojisi afilli bir söz olmaktan... Dağıtım Modellerinden Hangisi Daha Uygun?

Söz konusu olan şirketlerin BT çözümleri olduğunda, bulut bilişim birçok şirket için tartışmasız en iyi çözümdür. Son dönemde, bulut teknolojisi afilli bir söz olmaktan öteye geçerek her çeşit ve büyüklükteki organizasyonların merkezi operasyonlarında kendisine yer buldu. 

Bulut kullanıcılara, ilk zamanlar servis modelleri ve dağıtım seçenekleri seçme konusunda geniş bir yelpaze sunması sebebiyle bir mayın tarlası gibi gelebilir. Doğru seçenekler gelecek yıllarınızı kurtarabilir ama yanlış seçenekleri düzeltmek zaman alıcı ve maliyetli olabilir. Vermeniz gereken en önemli kararlardan biri bulutun türünün ne olacağıdır. Üç önemli seçenek vardır; genel, özel ve hibrit. Her birinin kendi artıları ve eksileri var ve farklı senaryolara göre daha uygun olanı seçmek gerekmektedir. Bu sebepten şirketiniz için hangisinin daha uygun olduğu kararı, şirket içi BT kaynaklarınızın düzeyinin ihtiyacı olan esneklik ve sahip olduğunuz veri türü gibi faktörlere bağlıdır. Eğer bir bulut çözümü seçerken en iyi neyin işe yarayacağı konusunda emin değilseniz, işiniz için neler yapılabileceğini bilmediğiniz her seçenek için en iyisi ipuçlarını okumaya devam edin.

Genel Bulut

Bulut bilişimi duyunca insanların akıllarına ilk olarak bu seçenek gelir. İnternet gibi ortak bir ağ üzerinden kaynakları kullanılabilir hale getirmek bir servis sağlayıcısını gerektirmektedir. Bu kaynaklar, yazılım veya veri depolama servisleri gibi herkese açık ve birden çok kullanıcı tarafından paylaşılır.

Artıları

Bu servisler merkezi bir sağlayıcı tarafından yönetilir ve genel bulutun seçenekleri oldukça esnektir. Eğer işinize hızlı bir şekilde talebi karşılamak için hesaplama gücü veya depolama eklenmesi gerekiyorsa genel bulut sayesinde kolayca ve ucuza halledebilirsiniz. İhtiyacınız olanı ödeyerek abonelik satın aldığınızda haftalar yerine saat hatta dakikalar içinde kurabilirsiniz.

Eksileri

Veri, ortak veri merkezleri için genel ağ üzerinden gönderilir ve genel bulut diğer seçeneklerindeki gibi aynı seviyede güvenlik garanti edemez. Özellikle başka ülkelerin bilgi tabanlı şirketlerinde veri egemenliği gibi sorunlar vardır. Genel bulutun seçenekleri de genellikle ağır ve düzenli endüstri kullanımlarında kullanıcılara çözümler üzerinden daha az kontrol sunar.

Özel Bulut

Özel bulut, adından da anlaşılacağı üzere, diğer kullanıcılarla paylaşılmaz. Donanım, alt yapı ve uygulamalar tek bir müşteri için güvenli bağlantılar üzerinden servise ulaştırılır.

Artıları

Bu seçeneğin önemli avantajlarından biri ek güvenlik ve kontrol sağlamasıdır. Eğer işletmelerin belirli bir uyum düzenlemelerini bulması gerekiyorsa, ağ içinde neler olduğu, koruma ve görünürlük bu düzeyde önemli olacaktır. Şirketler genel bulut alternatiflerine göre özel bulutu özelleştirebilirler yani tam onların ihtiyaçlarına göre uyarlanmış bir çözüm inşa edebilirler.

Eksileri

Ancak, kontrol ve güvenlik bu düzeyde bir maliyet ile gelir ve genellikle finansaldır. Sistem inşa etmek ve korumak amacıyla işletmeler yüksek düzeyde BT uzmanı isterler, genel bulut seçeneklerine göre özel bulut dağıtımları daha pahalı olma eğilimindedir. Bulut firmaları hala biraz ağır olsa da, işletmelerin özel bir servis için genel alternatifler ile kayıt ve ayrılma sadece servis sağlayıcısının elinde değildir.

Hibrit Bulut

Üçüncü seçenek olan hibrit bulut, hem genel bulut hem de özel bulut servislerinin bir karışımıdır. Genellikle her iki dünyanın en iyi çözümlerini alarak şirketlere BT ortamının unsurları arasından hangilerini seçmeleri gerektiği sunulur.

Artıları

İşletmeler için diğer seçeneklerin olumsuz yönlerini azaltır. Eğer ki işletmelerin çeviklik ve ölçülebilirlik ihtiyaçları varsa, genel buluta güvenebilirler ama yine de kişisel bilgileri saklamak gibi hassasiyetlere sahiplerse özel bulutun seçeneklerini kullanabilirler.

Eksileri

Hibrit bulutun etkin bir şekilde çalışmasını sağlamak amacıyla, verinin genel ağdan özel bölümlere transfer yapılabiliyor olması oldukça önemlidir. Bu durum işlemleri yavaşlatabilir ve olası zayıf bir noktada veya engelde performans sorunu ortaya çıkarabilir. Hibrit bulutun maliyeti, işletmelerin ihtiyacı olan servislerin tam karışımına bağlı.

Peki en iyisi hangisi?

Aslına bakarsanız hangi seçeneğin en iyisi olduğuna cevap vermek pek kolay değil, bu durum işletmelerin gereksinimlerine göre farklılık gösterebilir. Yine de birçok durumda, hibrit bulut çözümleri dezavantajları en aza indirerek, firmaların hem genel hem de özel buluttan yararlanmasını sağlar, bu durumda hibrit bulut en iyi seçenektir diyebiliriz.