Bulut Servisi Com Logo
Bulut Bilişim’de Trendler ve Tahminler Bulut Bilişim’de Trendler ve Tahminler
Soliant Consulting’in en son yaptığı araştırmaya göre bulut bilişimin ilgi çekici bazı kilometre taşlarını açıkladı. İçerik yönetim çözümleri ve hizmetleri sunan Formtek haber kanalının yayınladığı habere göre; İşletmelerin... Bulut Bilişim’de Trendler ve Tahminler

Soliant Consulting’in en son yaptığı araştırmaya göre bulut bilişimin ilgi çekici bazı kilometre taşlarını açıkladı.

İçerik yönetim çözümleri ve hizmetleri sunan Formtek haber kanalının yayınladığı habere göre;

İşletmelerin %63’ünün özel buluta sahip olmasıyla birlikte %82’si hibrit bulutu ve %88’i ise genel bulutu kullanıyor. İşletmelerin %64’ü israf ve enerji tüketimini azaltmak için bulut bilişimin onlara yardım ettiğini söylüyorlar.

Federal hükümet bulut hareketinden dolayı 5,5 milyar doların tasarruf edildiğini tahmin ediyor.

Bulut pazarında Amazon’un payı ile Microsoft’un payı karşılaştırıldığında Amazon’un %30, Microsoft’un %10 olduğu görülüyor.

Küçük işletmeler 2015 yılında bulut servislerine 15,5 milyar dolar harcadılar. Bulut gelirlerinin toplamı ise 64 milyar dolara ulaşmış durumda.

Peki bulut bilişim pazarı nereye gidiyor?

İşte 2016 için bazı tahminler;
SaaS uygulamalarına güçlü bir büyüme ile göç bekleniyor. SaaS genel anlamda maliyet tasarrufu ve sadeliği ile birlikte geliyor. Ayrıca işletmelerin genel çevikliğini geliştirmelerine yardımcı oluyor.

Veriler buluta taşınıyor ve Soliant Consulting yılsonu geldiğinde tüm verilerin %36’sının buluta taşınacağı tahmininde bulunuyor.

Konteynerlar bulut tabanlı dağıtılmış uygulamalar oluşturmak için kullanılacaklar. Dolayısıyla Docker ve CoreOs gibi konteyner teknolojilerinin bu yıl önemli derecede büyümeleri bekleniyor.

Veri depolama maliyetleri düşmeye devam edecekler.  Veri depolama bulut sağlayıcılar sebebiyle kaybeden lider haline gelecek ve hükmü azalacak. Sağlayıcıların güvenlik yönetimi, analiz ve uygulamalar gibi yollardan gelir elde etmeleri bekleniyor.

Güvenlik kaygıları bu yıl da varlığını sürdürecek. 2016 yılında da buluta saldırıların devam edeceği tahmin ediliyor. Ayrıca müşteriler daha sıkı bir kontrol ve güvenlik talep edecekler.

BT gruplarında bir canlanma bu yıl gerçekleşebilir. Bulut, birçok BT gruplarının büyüklüğünü ve kapsamını etkiliyorken işletmelerin BT içinde egemen olan ihtiyaçları takip ederek bilmelerini de sağlıyor. Bulut işlemlerinde merkezi idare ile tasarruf ve daha güvenli çözümler sağlanabilir. Bulut alımlarında, bulut uygulamaları ve altyapı incelemelerinde BT’nin daha fazla dahil olması bekleniyor.

Oracle, SAP, Hewlett Packard ve IBM gibi büyük kurumsal yazılım şirketleri rekabet içinde olacaklar ve şirket içi bilgisayar yazılımlarındaki iş modellerini değiştirmek zorunda kalacaklar.