Bulut Servisi Com Logo
Bulut Dönüşüm Sürecinin Önemli Bileşeni, Güvenlik Bulut Dönüşüm Sürecinin Önemli Bileşeni, Güvenlik
Bulut’un arkasındaki fikir basittir, sadece ihtiyacınız olan kaynaklar için ödeme yaparak işinizi sürdürün. Birçok şirket gerçekleştirdiği günlük pratik görevlerinin çoğunda hala kendi şirket içi... Bulut Dönüşüm Sürecinin Önemli Bileşeni, Güvenlik

Bulut’un arkasındaki fikir basittir, sadece ihtiyacınız olan kaynaklar için ödeme yaparak işinizi sürdürün.

Birçok şirket gerçekleştirdiği günlük pratik görevlerinin çoğunda hala kendi şirket içi sunucularını çalıştırma eğilimindeler çünkü bulut konusunda bazı çekincelere sahipler.

Bu şirketler bulut bilişim kullanan rakiplerine kıyasla çok daha büyük bir maliyetle işlerini sonuca ulaştırmaktalar.

Bu sonuçlar ise onları rekabette dezavantajlı bir konuma getirmekte. Dna India haber kanalının FSecure’nin Başkanı ve CEO’su Christian Fredrikson’la yaptığı mülakata göre;

Sadece Airbnb yolcularının çok daha fazla odaya erişim sağlamak için kullanılmayan insanların odasını alması gibi sağlık ve elektrikte de aynı derecede benzer değişiklikler olacak.

Ayrıca bulut aynı prensiple çalışıyor ve bu kaynakları daha verimli bir şekilde kullanmakla alakalı bir durum.  Buluta taşınarak verimi %30 yada daha fazla oranda artırabilirsiniz.

Buluta taşınmak düşük maliyetler, hızlı ölçeklendirme ve daha fazla erişilebilirlik gibi bir çok avantaj ile birlikte geliyor. Bu avantajlardan faydalanmak mümkün çünkü, bulut servis sağlayıcıları istenen sonuçları elde etmek için az miktarda donanım kullanarak verimliliği en yüksek düzeye çıkarıyorlar. Enerjiyi daha verimli kullanarak, daha az israf yaparak ve bu yararları birleştirerek çevreye büyük fayda sağlıyorlar.

Diğer yandan yararların bu kadar belirgin olmalarına rağmen, şirketler değişim yapmak için hala isteksiz görünüyorlar.

Mevcut modelleri kurmak her zaman acı verecek, yeni modellerle, kazananlar ve kaybedenler arasında çok fazla direnç olacak ayrıca geçmişe takılı kalırsanız gelecek yıllarda kazanan yada kaybeden olmak arasındaki dezavantaj farkı yaratacağını da bilmelisiniz.

Bulut dönüşüm sürecinde özellikle de güvenlik söz konusu olunca sorgulanması gereken sorunlar ortaya çıkıyor.


Güvenliğin her zaman bir eklenti olduğu ve bu durum göz önünde bulundurulmadan asla dönüşüm sürecine başlanmaması gerekiyor. Güvenlik sorunlarını çözmek zor. Chrysler’e düzenlenen saldırı örneği ele alınırsa yaygın güvenlik açıklarını düzeltmek için Beyaz Şapka Hackerlar tarafından şirketin bilgileri ve güvenlik zaafiyetlerinden oluşan sorunu çözmek için altı aylık bir çalışma gerçekleştirildi.

Şirket büyük arabalar yapıyor olmasına rağmen, onların önceden yüklenmiş otomobil yazılımının nasıl değiştirileceğine dair fikirleri olmadığına değinen Fredrikson, bunun sonucunda USB bellek ile gönderilen uzun bir listedeki talimatları ortalama araç sahiplerinin uygulayabileceklerinin altını çiziyor.  Bu durumda daha sonra tüm arabaları hatırlamak zorunda kalacaklar.

Şirketlerin çoğunun tasarımın bir parçası olan güvenliğe nasıl dikkat çekeceklerine dair fikirleri yok. Ancak bunun değiştirilmesi gerekiyor.

Bulut bu değişimin başından itibaren şirketlere güvenlik seviyelerini geliştirebilmeleri için yeni fırsatlar sunuyor. Güvenlik şirketlerinin sürecin başında dönüşüme dahil edilmesi durumunda, bir çok riskin azaltılmasında hızlı çözümler geliştirerek yardımcı olmaları da mümkün oluyor.